Hírek

Óvatosan a jéggel!

Baranyában a szabad vizek többsége befagyott, de az azokon való tartózkodás veszélyeket hordozhat magában.

A jégre menni kizárólag ott szabad, ahol a helyi önkormányzat olyan területet jelölt ki, amely alkalmas korcsolyázásra vagy egyéb téli sportokra. Az 1-2 centiméter vastagságú jég nem alkalmas sem sportolásra, sem az azon való biztonságos tartózkodásra. Ehhez a jégnek legalább 10-12 centiméter vastagnak kell lennie. Járművel alapvetően tilos a jégre hajtani!

A szabad vizek befagyott területei hívogatóan hatnak, azonban veszélyeket is rejtenek magukban. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos végkimenetelük is lehet az emberek felelőtlen viselkedése és a jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

Ha a jégen tartózkodva gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön minél nagyobb testfelülettel a jégre, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni! Beszakadás esetén a felesleges mozdulatokat kerülje, ezáltal megőrizve a ruházatában lévő szigetelő légréteget! Igyekezzen a lábával az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előre lökni magát, illetve segítséget kérni! Ha partot ér, azonnal menjen meleg helyre, szárítkozzon meg, testét törölje szárazra, igyon forró, meleg italt, kerülje azonban a kávét és az alkoholt!

Ne kezdjen felelőtlenül mások mentésébe, mert csak tetézheti a bajt! Életét kockáztatja, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjon segítséget, és a mentést végzőt kötelekkel vagy társakkal biztosítsa! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat vagy egy ruhadarabot nyújtson a bajbajutottnak! Ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek! A mentést követően szükség esetén hívjon mentőt!