Hírek

Pesti mocsárvédők

Ezért nemcsak aszfaltozott utcán látnak el szolgálatot, hanem a mezőőrökkel közösen, a festői szépségű Merzse-mocsárban is, ahol illegális szemétlerakókkal és orvvadászokkal is akad dolguk.

A 90 ezres lélekszámú, kertváros jellegű település Budapest legnagyobb kiterjedésű kerületéhez, a XVII.-hez tartozik, akárcsak a Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület. A főváros egyetlen, háborítatlan, vizes vidéke egész évben vonzza a kirándulókat, akik a 15 tanösvény bejárása során számos védett állatfajjal és ritka növénnyel is találkozhatnak, de a kilátóba is felmehetnek.

Horváth Lajos ezredes
Horváth Lajos ezredes 

– Magam is erdőjáró ember vagyok. Szeretem a természetet, és szívemen viselem a zöld környezet sorsát – meséli Horváth Lajos ezredes, a XVII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. – Egyre több az illegális szemétlerakó, ezzel szemben kell minél hatékonyabban fellépni. Ez sajnos a kerület egyik fő problémája, amivel kiemelten foglalkozunk. Környezeti adottságainak köszönhetően Rákosmente zöld városrésznek számít, ezért az önkormányzat környezetvédelmi törekvéseit támogatva mi is megteszünk mindent a természeti örökség megóvásáért.

Az ezredes elmondja, járőreik a mezőőrökkel összefogva látnak el közterületi szolgálatot. Hetente ellenőrzik a mocsárvidéket, ami általában szabálysértési eljárásba torkollik, de lett már büntetőügy is belőle. Nem mindegy, milyen típusú szemetet raknak le. A háztartási szemét otthagyása szabálysértésnek minősül, de például az építési törmelék, a felni vagy az autógumi lerakása már bűncselekmény.

Tóth László és Molnár Béla főtörzszászlósok a fegyverszobában
Tóth László és Molnár Béla főtörzszászlósok a fegyverszobában

Horváth Lajos 30 éve kezdte pályafutását a XXII. Kerületi Rendőrkapitányság váltásparancsnokaként, és   1992-ben jelentkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi és rablási osztályára, ahol nyomozó, majd a további lépcsőfokokat is megjárva osztályvezető-helyettes lett. 2004-től a Nemzeti Nyomozó Irodánál volt alosztályvezető, utána főosztályvezető, majd igazgatóhelyettes. 2012 márciusától volt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, és tavaly júniusban bízták rá a XVII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetését.

A kerület épített környezete főleg családi házakból áll. Kisvárosinak mondható, bár vannak lakótelepi részei. A lakosság összetétele változó, minden korosztály megtalálható. A belvárossal összeköttetést biztosító tömegközlekedés vasúton vagy buszjáratok igénybevételével oldható meg, nincs más kötöttpályás közlekedés. A kerület központjának a Főtér tekinthető, amelynek közvetlen vonzáskörzetébe települtek a legfontosabb hivatalok és az orvosi rendelők, de a piac is itt található.

Pálinkás Gergely őrmester és Németh László főtörzsőrmester baleseti jegyzőkönyvet vesznek fel
Pálinkás Gergely őrmester és Németh László főtörzsőrmester baleseti jegyzőkönyvet vesznek fel

Rákosmente nyugodt környék, persze előfordul szomszédok közötti vita, testi sértés, garázdaság, avagy zaklatás. A családi házas környezetben sajnos néha történnek betörések és besurranások. Ezeknél az ajtót vagy az ablakot feszítik be az elkövetők, és ellopják a pénzt, valamint a könnyen mozdítható értékeket.

– Az utóbbi időben csökkent a betörések száma, ami a lakosságnak is köszönhető. Felhívtuk a figyelmüket,  értesítsenek minket, ha valami gyanúsat látnak – teszi hozzá Istók Gergely alezredes, bűnügyi osztályvezető.  – A kábítószeres bűncselekmények ellen minden fronton igyekszünk tenni. Nagyon jó járőreink vannak, akik kiszúrják a tiltott szerrel élőket, akár a járművekben is. Évente több olyan sikeres akciónk van, amelyek során kábítószer-terjesztőket vagy sorozatbetörőket tudunk eljárás alá vonni.

Az alezredes kiemeli, az elkövetők általában nem a kerületi lakosokból kerülnek ki, mivel a rengeteg bekötőút miatt Pest keleti végében nagy az átmenő forgalom. Közben Tóth László főtörzszászlós, körzeti megbízott és Nagy Attila mezőőr épp indulnak a Merzse-mocsárhoz ellenőrzésre. Autóval az út minden évszakban nehezen járható, ezért meg kell gondolni, milyen járművel vág neki az ember. Télen a hóban, nyáron a homokban könnyű ott elakadni.

– Sokan jönnek ide kirándulni, sportolni vagy kutyát sétáltatni. Iskolai csoportok is gyakran látogatják a természetvédelmi területet. Sajnos időnként teherautós fatolvajok is felbukkannak, és orvvadászok is akadnak. Ők főleg őzeket kutatnak. A tanyákon, a szántóföldeken és a megművelt területeken gyakran fordulnak meg quadosok és krosszmotorosok. Ezért is szoktunk ellenőrzést tartani – sorolja Tóth László, és hozzáteszi, az illegális szemétlerakókkal is sok a probléma.

– Amikor rajtakapjuk őket, különböző kifogásokkal jönnek. Nemrég egy férfi azt adta elő, hogy azért  pakolta ki a szemetet a kocsijából, hogy a pótkerékhez hozzá tudjon férni. Sajnos sok az olyan tapasztalat, hogy bizonyos kivitelezők pénzért vállalják a sitt elszállítását, majd azt itt szétszórják.

Tóth László is 30 éve szerelt fel a testülethez. Motoros rendőrként kezdte, majd öt éven át idegenrendészeti szakterületen dolgozott, és 1999-től szolgál a XVII. kerületben. Szeret itt dolgozni. Azt mondja, Rákosmentén mindig történik valami, a mocsár pedig különösen szép hely, ahol öröm járőrözni. Egy megrázó esetet is említ kérdésre válaszolva. Egy családhoz mentek ki, miután bejelentették, hogy a fiatalember nem ment dolgozni. A férfi autója a ház előtt állt, a telefonját pedig hallották csörögni a lakásban. Miután behatoltak, mindenkit holtan találtak: nagyszülőket, szülőket, két kisgyermeket és egy csecsemőt. Mindannyian szén-monoxid-mérgezésben vesztették életüket. A tragédia a mentősöket is megdöbbentette.

Hívás érkezik a rádión. Parkoló autónak ütközött egy kocsi, és elhajtott. A jármű tulajdonosát egy ház gondnoka értesítette, mert a fia látta az esetet. Két járőr, Pálinkás Gergely őrmester és Németh László törzs­őrmester, indul a helyszínre, ahol a gondnok fia meséli el, mi történt. Fiatal férfi vezette a vétkes autót, amely kanyarodás közben megcsúszott. A sofőr félreállt telefonálni, majd továbbhajtott. A tanú felírta a rendszámát, és az autó típusát is. A járőrök felvették a jegyzőkönyvet, majd tovább indultak, hogy vezetőket ellenőrizzenek.

Istók Gergely alezredes
Istók Gergely alezredes

– Sok itt a feledékeny ember – mondják a járőrök, miután egy sofőr igazoltatásánál kiderül, az okmányait otthon hagyta. Ezt tízezer forintja bánta. Újabb autóst állítanak meg, nála a vezetői engedélybe bejegyzett orvosi érvényesség járt le, méghozzá három éve.

– Neki húszezer forintos helyszíni bírságot kellett fizetnie – közli Pálinkás Gergely, aki hat éve lett rendőr, méghozzá fivére hatására. – A bátyám is körzeti megbízott. Megtetszett nekem a hivatás, ezért döntöttem úgy, hogy magam is ezt a pályát választom.

RÁDI MÓNIKA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ