Hírek

Régészeti leletet rejtegetett a kisbuszban

Vádemelést javasolnak a Bács-Kiskun megyei rendőrök egy szerb sofőr ellen, aki közel nyolc és félmillió forint értékű kincset akart Nyugat-Európába vinni.

A tompai közúti határátkelőhelyen 2019. június 9-én éjjel belépésre jelentkezett egy szerb állampolgár egy kisbusz sofőrjeként. Az akkor 36 éves férfi a vámvizsgálat során úgy nyilatkozott, hogy sem tiltott, sem vám- és adóköteles terméket nem szállít. A jármű átvizsgálása során azonban az ülések alól előkerült két papírdoboz, amelyben jelentős mennyiségű, régészeti leletnek látszó tárgy volt, amelyeket a rendőrök haladéktalanul lefoglaltak.

Az esettel összefüggésben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el annak tisztázása érdekében, hogy a tárgyak milyen korból származnak, illetve mekkora értéket képviselhetnek.

Az igazságügyi szakértő véleménye alapján a lefoglalt tárgyak döntő többsége az őskortól a középkorig, valamint a korai újkorig terjedő időszakra jellemző, kisméretű használati és dísztárgy; az érmék, a gyűrűk, a lándzsahegyek, az edények és töredékei, továbbá a ruhadíszek – néhány hamisítvány kivételével – a régészeti leletek körébe tartoznak. Az összességében közel nyolc és félmillió forintot érő leletegyüttest a sofőr megbízásból szállította, azokat nyugat-európai értékesítésre szánták. A szakértő azt is valószínűsítette, hogy a kincsek a Vajdaság területéről származhatnak, és azokra fémkeresés során bukkanhattak rá.

A szerb férfit a nyomozók védett kulturális javak körébe tartozó régészeti leletre elkövetett orgazdaság bűntettének gyanúja miatt kihallgatták. Ügyében a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségre.