Hírek

Számítógépünk védelme

Az internet használata során számos veszély fenyegeti a felhasználókat és számítógépeiket. Ezekkel szemben a megfelelő biztonsági intézkedésekkel és magatartási szabályok tudatos betartásával lehet védekezni.

A számítógép megfelelő beállítása

A rosszindulatú szoftverek és hackerek a számítógépen futó szoftverek (operációs rendszer és egyéb programok) biztonsági hibáit használják ki. A szoftverek gyártói az ismertté vált hibákat rendszeresen javítják, és a javításokat frissítések kiadásával juttatják el a felhasználókhoz. A frissítések kiadásával az addig esetleg nem nyilvános hibákról is tudomást szerezhetnek a rosszindulatú szoftvereket készítők és a hackerek, így azok a rendszerek, amelyeken a hibákat javító frissítés nem történt meg, fokozattan veszélyeztetettek lehetnek.

Az operációs rendszer automatikus frissítésének bekapcsolásával biztosítható, hogy a számítógép a frissítés közzétételét követő legrövidebb időn belül megkapja a biztonsági frissítéseket. A felhasználói programok jelentős része szintén jelzi, hogy újabb verzió elérhető, ezek telepítése is ajánlott a fenti okok miatt.

Vírusirtó programok
 

A vírusok (és egyéb kártékony programok) elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése.

  • A hagyományos vírusirtó programok adatbázisok alapján azonosítják a káros programokat. Az adatbázist a vírusirtó szoftver gyártója rendszeresen frissíti, a frissítéseket a legtöbb vírusirtó szoftver automatikusan letölti az interneten keresztül. Ez a reaktív védelem.
  • A modern vírusirtó programok beépített elemző algoritmusok segítségével – a programok tevékenységének elemzésével – azonosítják a vírusokat. (heurisztikus védelem) Mivel egy új vírus megjelenése után több nap is eltelhet, amíg a vírusirtó program gyártója adatbázisát frissíti, addig a reaktív vírusirtó nem nyújt védelmet. A heurisztikus módszereket is alkalmazó modern vírusirtók viszont addig is védelmet nyújtanak a legtöbb kártevő ellen, amíg a frissítés megtörténik.

Tűzfal

A tűzfal célja a privát (otthoni/vállalati) és a nyilvános (internet) hálózat elkülönítése, továbbá annak biztosítása, hogy a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás.

  • Hardveres tűzfal: valamilyen fizikai eszköz, ami a privát és a nyilvános hálózat között monitorozza és szabályozza a bejövő és kimenő hálózati forgalmat a beállított tűzfalszabályoknak megfelelően. Korlátozott tűzfalként alkalmazható egy otthoni router is, megfelelően beállítva kellő védelmet nyújthat a külső támadások ellen.
  • Szoftveres tűzfal: a tűzfal szoftver a számítógépen fut. (pl. Windows beépített tűzfala), és a számítógép bejövő és kimenő hálózati forgalmát monitorozza és szabályozza. Alkalmazása akkor indokolt különösen, ha a számítógép közvetlenül – nem routeren keresztül – csatlakozik az internethez.

Biztonsági mentés

Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot fontos adatainkról. Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját. Online tárhely esetében azért fontos a fájl verziók korábbi eltárolása, mert, ha zsarolóvírus támadás éri a gépet, akkor az automatikus szinkronizációnak köszönhetően a titkosított fájlok kerülnek az online tárhelyre is, de a vírus eltávolítását követően a legutolsó ép verziók visszaállíthatóak.

számítógépünk védelme