Hírek

Tavaszi átállás

A Heves megyei rendőrök balesetmegelőzési tanácsai.

A fokozatosan melegedő időjárási körülmények, a száraz aszfalt, az ideálisabb útviszonyok sokakat arra csábít, hogy növelje gépjárműve sebességét. Ez azonban sok esetben közúti közlekedési balesethez vezet, hiszen a sebesség növekedésével egyenesen arányosan nő a baleseti kockázat is. A négy keréken közlekedőknek is nagy odafigyelést igényel a tavasz beköszönte, ugyanis tömegével jelennek meg a közúton a télen ritkaság számba menő kerékpárosok, segédmotorosok és motorkerékpárosok. Ennek okán nagyon fontos a visszapillantó tükrök, holt terek folyamatos figyelése, a kereszteződésbe behajtva a körültekintés, illetve az egy nyomon haladó járművezetők egyenrangú közlekedési partnerként kezelése.

A jó idő beköszöntével (ha a hőmérséklet tartósan meghaladja a hét fokot) szerencsés esetben amúgy is sor kerülne a téli gumi nyárira cserélésére. Ilyenkor érdemes a nyári abroncs bordázatát ellenőrizni. A jogszabályok szerint 1,6 milliméter alatt cserélni kell, a szakértők azonban azt tanácsolják, hogy már három milliméter alatt érdemes cserélni. Nem csak a gumiabroncs profilmélységére kell odafigyelni, hanem a gumiabroncsok életkorára is. Hiába a megfelelő mélységű mintázat, ha az abroncs elöregedett, megkeményedett, berepedezett. Minden gépkocsi-átvizsgálásnál, így most is tanácsos ellenőrizni a jármű működéséhez szükséges folyadékok (hűtővíz, motorolaj, szélvédőmosó) szintjét.

Ha gyalog vagy csak tömegközlekedési eszközön közlekedtünk télen, akkor elevenítsük fel a közlekedési szabályokat, illetve figyelmesen tegyük meg a korábban megszokott útvonalat, mert életbe léphettek forgalmi változások. Ha valaki először vesz részt saját eszközzel a közlekedésben, előbb ismerje meg járművét, szerezzen tapasztalatot!

Sok esetben hónapok telnek el a legutóbbi motorozás, robogózás vagy kerékpározás óta. Nagyon fontos, hogy a szezonkezdetkor ne csak járműveinket készítsük fel, hanem a fokozatosság elvét betartva kezdjünk el újra közlekedni. A tavaszi első motorozások, kerékpározások különös odafigyelést igényelnek, lassan, lépésről-lépésre kell belerázódni ismét a nyári időszakban megszokott vezetési technikába.

….hogy mindenki hazaérjen!