Hírek

Újra feltűntek az unokázós csalók

Egy szálkai asszony hiszékenységét próbálták kihasználni.

Egy 73 éves asszony tett bejelentést a rendőrségre 2021. február 16-án, mert egy ismeretlen személy telefonon felhívta, az unokájának adta ki magát és azt állította, hogy balesetet szenvedett, pénzre van szüksége. A nőnek idegen volt a hang, ellenőrző kérdéseket tett fel, amikre az ismeretlen személy zavarodott válaszokat adott. Az asszony rendkívül jól kezelte a telefonhívást, hallott már az unokázós csalókról, úgy gondolta tőle is pénzt akarnak kicsalni, ezért bontotta a vonalat.  

Köszönjük, hogy megfogadták bűnmegelőzési tanácsainkat!

Az utóbbi időkben azonban a bűnözők már arra próbálják rávenni az időseket, hogy utaljanak el egy meghatározott összeget egy bankszámlaszámra. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy bankkártya adatait (az azon szereplő számsor, a biztonsági kód, internetes biztonsági kód) senki ne adja meg idegennek, bármire is hivatkozzon a telefonban!

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nem tud válaszolni!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Mit tehet a család?

  • Tartsák rendszeresen a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal!
  • Figyelmeztessék, beszéljék át velük a hasonló eseteket, az elkövetési módokat! Tanítsák meg nekik, hogy ismeretlen számról történő hívást minden esetben ellenőrizzenek, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a családdal!
  • Beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül ki van a vonal túlsó végén.
  • Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!