Hírek

Vadveszély Veszprém megye útjain is

Az elmúlt héten öt esetben riasztották a rendőröket vadelütéses balesethez.

A balesetek megelőzése érdekében fokozott elővigyázatosságra inti a járművezetőket a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az őzek párzási időszaka július második felében kezdődik és augusztus közepéig tart, így ezen időszakban számítani kell a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon kívül is a kiszámíthatatlanul haladó, az utakra is kilépő őzekre. Emiatt ilyenkor a vadelütéses balesetek száma emelkedik. Megjelenésükre az erdők és kisebb erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek mellett, a nádasoknál, a magas füves bozótos területeken is számítani kell.
A nap bármely szakaszában számítani lehet vadon élő állat megjelenésére, de az éjszakai órák fokozottan veszélyesebbek, hiszen ilyenkor csökken a látótávolság és később lehet azokat észlelni.
Elütésük során többnyire az állat sérül meg és a gépkocsiban keletkezik anyagi kár, de egy esetben személyi sérüléssel is járt egy ilyen kimenetelű baleset.

A rendőrség körültekintő, figyelmes vezetésre hívja fel a figyelmet, és javasolja, hogy a vadveszéllyel jelzett útszakaszt fokozott óvatossággal közelítse meg, sebességét csökkentse.

– Tartson nagyobb követési távolságot, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között még mérsékeltebb sebességgel közlekedjen.
– Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát, és ha egy vadat lát, számítson további állatok megjelenésére is. 
– Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának, vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
– Ha elpusztult vadállatot lát az úton, hívja a 112 segélyhívó számot!