Hírek

Vigyázzunk az utakon!

A hétvégi rendkívül hideg időjárási körülmények között is fokozott óvatossággal közlekedjenek!

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a hétvégére várható szokatlanul hűvös időjárás miatt a balesetek elkerülése érdekében az alábbiakra hívja fel a figyelmet!

Szinte egész nap, de főleg éjszaka és hajnalban jóval fagypont alatt lesz a hőmérséklet. Az esetleges csapadék vagy ködszitálás miatt a száraz és a csúszós utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.

Tartsanak a szokásosnál nagyobb követési távolságot, vezessenek lassabban! Ezáltal kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, és egy esetleges rossz manőverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatók.

A biztonságos közlekedés egyik alapkövetelménye a megfelelő műszaki állapotban levő jármű. Fontos a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, amely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, melyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C° fok alatt már nem teljesíti feladatát.

Lehetőség szerint szereljék fel a gépkocsikat olyan eszközökkel mint – seprű, jégkaparó, jégoldó, páramentesítő, kesztyű –, amelyekkel a szélvédőt, oldalablakokat kényelmesen és gyorsan átláthatóvá tehetjük.

A szabadban éjszakázó járművek vezetői – a biztonságos közlekedés körülményeinek biztosítása érdekében – a tervezett indulás előtt 10-15 perccel hamarabb kezdjék el az elindulásuk előkészületeit! Ezalatt – amennyiben van ilyen a járművön – bekapcsolhatják az ablakfűtést, tükörfűtést, páramentesítőt, így a kilátást gátló jég, vagy hó eltávolítását is el tudják végezni. Pár perc ráfordítással sokat tehetnek saját és mások testi épségének megóvása érdekében!

Amennyiben hosszabb útra indulnak, szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

Indulás előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út- és időjárási viszonyokról.

Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni az autóval való elindulást, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel – busszal vagy vonattal – indulunk útnak.

Tegyünk a biztonságos közlekedésünkért,

… hogy mindenki hazaérjen!