Hírek

Vízügyi, vízvédelmi szakmai nap a Víz Világnapján

2021. március 22.

A Víz Világnapján, március 22-én videokonferencián tartott vízügyi és vízvédelmi szakmai napot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megelőzési és engedélyezési szolgálata a területi vízügyi és vízvédelmi hatóságok bevonásával.

Dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes megnyitójában kiemelte a 2014 szeptembere óta gyakorolt vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskör jelentőségét, a hatósági felelősséget. Hangsúlyozta, a feladatok magas szintű ellátásához komoly felkészültség szükséges, ezért a szakmai napon a vízvédelem hatósági és igazgatási kérdésköre, a környezetvédelmi eljárásokban való közreműködés, valamint a gyakorlati tapasztalatok megosztása kap kiemelt hangsúlyt.

Dr. Kling István főosztályvezető-helyettes előadásában tudományos megközelítéssel ismertette a környezetvédelmi jog részeként rendelkezésre álló vízvédelmi hatósági és igazgatási eszköztárat, majd Técsőy István szakértővel közösen, gyakorlati példákkal alátámasztva mutatta be a vízügyi és vízvédelmi szakhatósági közreműködés jelentőségét és tapasztalatait. 

Dr. Petrény Evelyn tűzoltó főhadnagy a peres eljárások eredményeit, a hatóságok és ügyfelek számára iránymutatást jelentő bírósági döntéseket ismertette. Kitért az egyfokúvá vált eljárásokkal kapcsolatos változásokra, valamint a peres eljárásokat követően megismételt eljárások szabályaira és követelményrendszerére.

Dr. Király Zita tűzoltó alezredes, főosztályvezető a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházásokkal kapcsolatos speciális szabályokról szóló előadásában részletezte, melyek azok az eltérő követelmények, amelyek a nagyléptékű fejlesztések elvi, létesítési és üzemeltetési vízjogi engedélyezési eljárásait jellemzik.

A szakmai nap a kérdéseket és konzultációt követően a Duna mentén hatáskörrel és illetékességgel rendelkező területi hatóságok összehangolt vízvédelmi feladatellátását biztosító egyeztetéssel zárult.

Fotó: Szőke Péter BM OKF