Hírek

Zaklató a csetablakban

A mindent behálózó internet árnyoldalával kellett szembesülnie egy Pest megyei család tagjainak, akik hosszas küzdelem során szerezhettek csak megnyugvást.

Tavaly augusztus 31-én délben ezzel állt apja elé a 11 éves lány: „Apa, segíts, azt hiszem, nagy hülyeséget csináltam!”

– Úgy neveltem őt, hogy a legnagyobb bajban is fordulhat hozzám, őszintén elmondhatja a problémáját – emlékezett vissza az édesapa, Sándor. – Elmesélte, hogy az Instagramon csetelt egy fiatal férfival, aki olyasmire vette rá, ami utólag már szerinte is felelőtlenség volt. Azért volt Instagramja, mivel egy Pest megyei településre költöztünk. Ez és a Face­book tette lehetővé a kapcsolattartást volt osztálytársaival, barátaival. A férfi ismerőse volt, ezért kezdtek beszélgetni. A fiatalember előbb csak egy fotót kért, később már megfogalmazta, hogy egész alakos, fürdőruhás képet szeretne. Amikor ezeket magkapta, számtalan bókot követően egy intimebb képet kért. A lányom engedett az unszolásnak, és lefotózta magát a paplan alatt, majd ezt a képet is elküldte. Ettől kezdve a párbeszéd megváltozott: ahogy a fotó a birtokába került, az addig hízelgő fiatalember követelőzővé vált, azzal fenyegetőzve, hogy ha kéréseit a lányom nem teljesíti, az utolsó fotóval leleplezi a közösségi felületeken. Ezzel kényszerítette, zsarolta, szerencsére a lányom egy bizonyos pont után nem engedett, és hozzám fordult segítségért.

Miután az apa számára egyértelmű lett, hogy bűncselekmény történt, a felesége feljelentést tett a lakóhelyükhöz legközelebbi rendőrőrsön, és mindent megtett azért, hogy a zsaruk kiemelt figyelmet fordítsanak az ügyre.

– Az internetet egyfajta ablakként sokan használják, én is, a családom is. Abba már csak későn gondoltunk bele, hogy ez nemcsak nekünk ad kilátást, de azon keresztül hozzánk is jóformán bárki benézhet, szélsőséges esetben be is törhet – érzékeltette az apa. – Megtörtént a baj, pedig tudatos internethasználónak tekintem magunkat. A lányaimmal megbeszéltem, hogy nagykorúságukig ellenőrzöm a netes kapcsolattartásaikat, az ismerősök felvételétől a beszélgetéseik tartalmáig, de az ő tudtukkal, nem a hátuk mögött kémkedve. Itthon „digitális házirendet” vezettünk be: mindennap húsz perc nethasználat, húsz perc csetelés, húsz perc online játék. Emellett folyamatosan törekedtem arra a bizalmi viszonyra is, ami alapján gyermekeim tudhatták, hogy számíthatnak rám – ez eredményezte, hogy lányom azonnal hozzám fordult. A zaklató erkölcstelenül, de saját szempontjából ügyesen használta ki lányommal szemben ennek a korosztálynak az életkori sajátosságait. A történtek után egy darabig még megtartottuk lányom Facebook- és Instagram-profilját a zaklató esetleges jelentkezésére számítva, a lebuktatása szándékával. Pár hónapra rá pedig töröltük a profilokat, a sajátjaimmal is így tettem, hogy hitelességet közvetíthessek. Úgy gondolom, egy gyerekkori botlás miatt nem mehet tönkre egy lány és egy család élete sem. Január 21-én végül elfogták a 26 éves gyanúsítottat, sajnos erről csak a médiumokon keresztül szereztünk tudomást. Ha időközben éreztem is kiábrándultságot a rendőrség munkájával kapcsolatban, mára kicsit megnyugodtunk és megkönnyebbültünk. De teljes megnyugvást csak a jogerős ítélet hozhat, amit már nagyon várunk. Történetemet azért tettem nyilvánossá több médium előtt is, hogy mások figyelmét felhívjam erre a veszélyes és alattomos bűncselekménytípusra.

Ez az ügy bizonyítja, hogy helytelen azt gondolni, az ilyen elkövetőket úgysem találják meg. A tettest megtalálták, elfogták  és felelősségre vonták.

Vezér-Kovács Dorottya főhadnagy
Vezér-Kovács Dorottya főhadnagy

– A gyermekek életkori adottságaik alapján fokozott veszélynek vannak kitéve – mondta Vezér-Kovács Dorottya főhadnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának főelőadója. – A család, az édesapa kimondottan felkészült volt a lányára leselkedő veszélyek elhárítására, elismerésre méltóan átgondolt védelmi mechanizmust dolgozott ki – mégis, jóformán egy pillanat alatt megtörtént a baj. Az efféle támadások százszázalékos elhárítása nagyon nehéz, általános recept nem létezik. Többszereplős együttműködéssel tudunk minél hathatósabb oltalmat adni, ennek során aktív akarat szükséges a gyermekek, pedagógusaik, a szülők és a hatóság részéről is. Nagyon magas a rejtettség aránya, de ha a komplex jelzőrendszer látókörébe kerül egy eset, jó esély van a feldolgozására. Ehhez elengedhetetlen a kölcsönös bizalmon alapuló kommunikáció. Kézenfekvő, de nem is olyan egyszerű alapelv: legyünk a gyermekek legjobb barátai. A cél annak elérése, hogy merjen szólni, és elsősorban nekünk szóljon a problémáiról. Az internet térnyerésével elindult egy társadalmi folyamat, a korcsoportok közötti átjárhatóság. Ahogyan láttuk: egy felnőtt könnyedén, akár ártó szándékkal is egy védtelen gyerek közelébe férkőzhet, ráadásul a személyes kapcsolatokat kiváltó netes felületen akár hamis személyazonossággal is kivetheti a hálóját. Amit szülőként tehetünk: drákói szigor helyett partnerként kezeljük a gyereket, nyomasztó kontroll nélkül, de sokat beszélgetve vele legyünk minél naprakészebbek az őt foglalkoztató dolgokról, problémákról, a felbukkanó új ismerőseiről. Ha a való életben is figyelemmel kísérjük, kivel találkozhat, hová mehet, meddig maradhat a játszótéren, el kell fogadnia, hogy a számítógép vagy okostelefon útján folytatott beszélgetőpartnereire is kíváncsiak vagyunk. Érdemes figyelni a gyermekünk által a barátokról, osztálytársakról elmondottakat, beszélgetni a korcsoportjában történtekről, az őket foglalkoztató kérdésekről, hiszen ők lehetnek birtokában olyan információknak, amik nagyon is lényegesek. Igyekszünk követni a változó világnak ezt a hozadékát is, több prevenciós kampányt folytatunk. Személyesen, iskolák útján, de infografikus eszközökkel is törekszünk üzeneteink eljuttatására – lehetőleg még a baj megtörténte előtt.
 

info2

– Az ilyen bűncselekményeknél kettős jelenséggel állunk szemben – magyarázta Szatmári Adrienn, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság alapellátó klinikai szakpszichológusa. – Az interneten és a médiumokban a gyermekeket jószerével mellbe vágja a szexualitás. Épp az a szexualitás, amelynek tárgyalására mintha még a felnőtt társadalom sem lenne készen, elég csak a témakörben használt szavainkra gondolni: vagy vulgáris, vagy gyerekes, vagy orvosi kifejezések. És éppen ennek a korcsoportnak a tagjai, főleg a lányok, a testi érés dinamikus folyamatán estek át, lelkükben mégis gyerekek. Hiába a korábbra tevődött, már 10-11 évesen megjelenő első menstruáció, vagy az, hogy 14-15 éves lányok kisminkelve, a felnőtteket másolva akár 19-20 évesnek mutatják magukat – gondolkodásuk még igenis gyermeki. Ezek a gyermekek életkoruknak megfelelően viselkednek egyes helyzetekben: nekik egy felnőtt elsősorban nem szexuális érdeklődésű ember, hanem egy olyan nő vagy férfi, akiben bíznak, és akinek nevelésük okán igyekszenek megfelelni. Így értelmezhető, hogy egy kislány eleget tesz egy férfi kérésének, pláne, ha ez a kérés őt dicsérve, neki bókolva érkezik. Belejátszik ebbe a gyerekek megfelelési igénye, teljesítményszorongása is. Egyszerűen jó pontot akarnak szerezni anélkül, hogy tudatában lennének, miként szolgáltatják ki magukat. Ha konkrétan nem is tudják, sokszor érzik, hogy valami nincs rendjén, lelki egyensúlyuk megborul, ennek tünete lehet az evés- és alvászavar, az ágybavizelés vagy a pszichés bezárkózás. Ezekre felfigyelve a szülők kezdhetnek gyanakodni. Hogy ez miért fontos? Egyfelől az elkövetők elszámoltatása érdekében, másfelől a sértettek traumájának feldolgozásáért. Erre pedig szükség van. A szexuális jellegű bűncselekmények máig kényes témának számítanak, különösképp, ha azok gyermekek sérelmére valósulnak meg. Tanácsos azonban szakemberrel kibeszélni ezeket az eseteket, hogy azokból ne alakuljanak ki később mentális zavarok. Az utófeldolgozások helyett ideálisabb alternatíva, ha az ilyesmi meg sem történik. Pszichológusként egy tanult, reflexszerű értékrend, viselkedési minta átültetését tudom javasolni. Közvetítsük gyermekeinknek, hogy a virtuális felületeken is azok az „illemszabályok” érvényesek, amik a való életben. Alkalmazandó a fehérneműszabály, avagy a testhatár megtanítása, ami segít eligazodni a kicsiknek, hogy mi mutatható meg, és mi nem.
 

Szatmári Adrienn
Szatmári Adrienn

– A számítástechnika, az internetalapú munka, játék vagy a kommunikációs felületek egyre markánsabban jelen vannak mindennapjainkban. Mivel a bűnelkövetés sem izolált jelenség, azaz ugyanebben a társadalmi környezetben valósul meg, így a legtöbb bűncselekménynek kibervonatkozása van – mondta Szigeti György százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiberbűnüzés elleni főosztály nyomozó alosztályának vezetője. – A kibertérben mindenki nyomot hagy maga után, tév­képzet, hogy arctalanul, egy álprofil vagy -felhasználónév mögött bárki elrejtheti személyiségét. Aki ilyen cselekmény áldozatává válik, maga is segítheti a hatóságok munkáját. Lényeges, hogy mihamarabb bejelentse a történteket, és ne semmisítse meg a számunkra fontos bizonyítékokat. Készítsen képernyőfotót a csetről vagy ímélről. Ahogyan a szóban forgó esetben is tette az édesapa: ne törölje sem a beszélgetést, sem a profilját, így tudja támogatni a nyomozást. Esetektől függően hosszabb-rövidebb kutatással képesek vagyunk ezen nyomok alapján azonosítani a bűncselekmények elkövetőit. Együttműködünk a rendőrkapitányságokkal, a külföldi tárhatóságokkal és nemzetközi szervezetekkel is. Saját felderítéseink és elfogásaink is vannak, tehát klasszikus rendőri munkát is ellátunk, emellett kiemelt hangsúlyt fektetünk kollégáink kiberképzésére is. Mára egy felkészült, kiváló tudásháttérrel bíró, az aktuális kihívásokra választ adni képes speciális egység állt össze főosztályunkon. Ezen a területen a változás folyamatos és rendkívül dinamikus, ennek követésére belső oktatásokkal és egyetemi szintű képzésekkel reagálunk. 2021 szeptemberében kibernyomozó-képzés indul alapszakon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), jelenleg kiberbiztonsági mesterképzés folyik az NKE-n. Akárcsak más kollégáink a közterületeken, úgy mi is jelen vagyunk a kibertérben, itt sem érdemes senkinek a törvénytelen utat választani.           

szigeti györgy
Szigeti György százados

KOMOLY ÜGY

Elszámoltatásra számíthat a történetünkben eddig a monitor mögött megbúvó győri férfi is. Az egyszerre érzékeny és veszélyes ügyekre az ORFK bűnügyi szakirányítás gyermek- és ifjúságvédelmi szakvonala kiemelt figyelmet fordít. Sz. Norbertről kiderült: hasonló jellegű bűncselekmények is a személyéhez köthetők, ezért elfogását követően többrendbeli, minősített szexuális kényszerítés bűntett, többrendbeli és minősített gyermekpornográfia bűntett, valamint szexuális visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon, a gyanúsítottat január 22-én letartóztatták.

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: BÉRES, FÜLÖP, RENDŐRSÉG